Най-интересното от новия брой на Марица.   Пловдив решава кой ще е

...
Най-интересното от новия брой на Марица.
 
Пловдив решава кой ще е
Коментари Харесай

Четете в Марица: Тютюневият град - агонията на един архите...

Най-интересното от новия брой на " Марица ".

 

Пловдив взема решение кой ще е идващият министър председател

Резултатите от вота в Пловдив на изключителните парламентарни избори на 2 октомври ще покажат кой ще е идващият министър председател на България. Това повелява традицията, открита през последното десетилетие.  

И този път главните кандидати за първа мощ в Народното събрание взеха решение да си дадат лидерски конфликт под тепетата. Листата на ГЕРБ се води от Бойко Борисов, тази на " Демократична България " - от съпредседателя на обединението Христо Иванов. Срещу тях се изправя дебютантът ген. Стефан Янев, водач на " Български напредък ". От " Продължаваме промяната " и Има Такъв Народ пък заложиха на новите си остриета. Гроздан Караджов, който бе в основата на развода в държавното управление на Кирил Петков, е изборът на Слави Трифонов за Пловдив. Листата на Политическа партия пък се води от някогашния ръководител на 47-ото Народно заседание Никола Минчев. 

Няма материал! Само четири партии с цялостни листи на вота в Пловдив

Общо 28 листи с претенденти за народни представители в идващия парламент са регистрирани до крайния период за приемане документи в 16-та Районна изборна комисия в Пловдив. Това сподели пред „ Марица “ ръководителят на комисията Калоян Сухоруков.

Броят на партиите с регистрирани кандидатски листи в Пловдив-град, е 22, обединенията са шест. Само една партия не е входирала листа. Това е " Ние идваме! " на Мая Мандолова, която този път се отктаза от борбата за националната обич. В играта обаче още веднъж са други остарели муцуни. Проф. Огнян Сапарев се завръща на политичеснкия терен изцяло видоизменен. Бившият безжалостен седесар този път е отпред на листата на Русофили за възобновление на отечеството. Листа в Пловдив ще води и тогавашният му конкурент отляво Александър Томов, който гони връх за " Гинес " за най-вече несполучливи явявания на избори. Той за следващ път е отпред на Българска социалдемокрация – Евролевица. 

 

Разкопават бул. " Ал. Стамболийски " поради Южния обходен колектор

Изграждането на Южния обходен колектор, който би трябвало да събере противоположните и дъждовните води на половин Пловдив, започва до един месец.  При реализацията на най-мащабния ВиК план в Пловдив от последните десетилетия ще се поставят тръби с диаметър сред 2,50 и 3 метра. Трасето стартира от Пещерско шосе на кръстовището с ул. „ Царевец ”, минава под софийската жп линия, по ул. „ Модър ”, бул. „ Александър Стамболийски ”, през „ Тракия ”, с цел да се свърже с пречиствателната станция.

 

Тютюневият град - мъката на един архитектурен исполин

Дебатът за бъдещето на Тютюневия град в Пловдив продължава второ десетилетие с изменчив триумф за спорещите страни. Според няколко градски общественици и интелектуалци старите здания би трябвало да бъдат възобновени в достоверния си тип и никога не трябва да се събарят, даже да са рискови и изцяло компрометирани градивно. Най-яростните бранители на тогавашните тютюневи хранилища даже лансираха концепцията за национализация - Общината и страната да изплатят постройките от притежателите им и да трансфорат зоната във втори артквартал по сходство на „ Капана ”.

Опонентите им настояват, че в случай че има някаква сила в „ духа на Тютюневия град ”, тя по никакъв начин не е позитивна. Напъните да се показа това злокобно през днешния ден място като някаква огромна историческа забележителност на Пловдив са напразни и без действителни учредения. Разположени съвсем на пъпа на града, множеството здания от дълго време са се трансформирали в руини, изпразнени от наличие. За да се спасят, се нуждаят от тотална реорганизация и нова функционалност. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР